onsdag 31 oktober 2007

Vem är jag?

Konflikten kan vara den att man ser världen som sammanhängande, kontinuerlig och pålitlig. Men upplevelsen av skam hotar att bryta tilliten. Självkänsla är den man är och vilken förmåga man har att umgås med andra.

tisdag 30 oktober 2007

Att gjuta i betong


Att gjuta i betong är dammigt kladdigt och tungt, men absolut inte svårt. Dessutom är det billigt, en säck med 25 kilo kostar 50 kronor. Sedan behöver man bara vatten, något att röra med samt en form att gjuta i . Jag har även nät formen för hållbarhetens skull. Man skall sedan slå formen mot underlaget några gånger för att få bort luftbubblor. När betongen stelnat något, efter några timmar kan man fästa det som skall gjutas fast, ev mosaik, jag har valt glasbitar för att kunna bygga min modell. Nu skall den härda 1-2 dygn under plastpåse. För att sakta ner processen kan man spraya med vattenflaska en gång, då blir betongen hållbarare.

Grönt

Jag beskriver prestationsångest med ett högt torn. När jag målade valde jag alla gröna färger som jag tyckte bäst om. Beroende på hur de olika limegröna färgerna hamnade i kontrast med varandra förändrades uttrycket, en del gröna partier blev gula eller rent av fula enligt mig.(konflikt)


Jag vill förtydliga metaforen oberäkneligt och skör, och kommer att gjuta i betong, därmed bygga en form. Men återkommer senare till målningen för att fortsätta min konflikt.



söndag 28 oktober 2007

Skissar ,,,,,,,,

Min lust och energi skall jag för omväxlings skull lägga på att måla med akryl på duk. Jag har inhandlat tre- tavlor, för att kunna gestalta delar av min konflikt, prestationsångest. Jag vill skapa en konflikt, i form av olika motiv 3- steg. Därmed övervägande färger i grönt.

Den första skissen, oberäkneligt och skört.

Abstrakt – något som stiger upp mot himlen, liknande ett högt torn. En lutande form ger mer rörelser i bilden, den har sin plats i havet (konflikt). Vad kan finnas på toppen av detta liknande torn? Det oberäkneliga – en svart korp kan symbolisera den tanken. Eller ett ägg, som när som helst kan gå sönder, omöjligt att ta reda på. Jag vet inte själv vad det ska bli. Jag börjar med att skissa måla en tavla.

Kan jag forma tredimensionellt, kanske i glasskärvor?


Ibland känns det som dagarna bara rusar förbi och det kan utforma sig i stress. Jag är förvirrad. Man når inte det mål man vill förverkliga. Alla andra kan det mycket bättre än jag - att inte mäkta med. Till exempel med ordspråket ”Gräset tycks vara grönare på andra sidan”

Jag vet att drömmar och visioner finns i varje människa, inspiration, spontanitet, temperament sker förhoppningsvis en förvandling med hjälp av fantasin och minnet. Jag måste bara våga vara spontan. Jag måste hitta känslan och avbilda det som är väsentligt, och inte efterliknande. Förenklingar är ändå nödvändiga när man skall beskriva verkligheten.


Torsdag 25/10 2007

Idag har jag börjat måla lite, med akrylfärger. Det var verkligen kul, att fånga den känslan hur motivet växer fram på duken. Det börjar bli ett torn i olika gröna fält, kubism.
Jag kanske skulle vara lite mer noggrann imorgon, som att få till alla olika fält i grönt, försöka hitta formen av skärvor i glas..... Tänker ändå fortsätta med att få till bakgrunden, och pröva mig fram med dimma.


Dröm eller verklighet?

Dröm eller verklighet ?
I tonåren hade jag en dröm om nätterna, denna dröm återkom som oftast.


” Jag sprang först fort och sedan fortare. En känsla var att någon förföljde mig, men jag kunde aldrig se att det fanns någon där bakom mig. Panikartat sprang jag fortare och fortare men tillslut kom jag ingen vart. Hur jag än kämpade för att ta mig fram blev jag ändå kvar på samma plats och plötsligt framför mig, ett stup. Jag föll fort, och fortare utför. En hisnande känsla i magen gjorde att jag plötsligt vaknade upp ur min dröm”


Det har under senare tid av mitt liv visat sig att de allra flesta drömmar går att tyda, och det anser många psykologer som forskar, de som arbetar med psykologi. Min dröm kan mycket väl tyda på prestationsångest som många ungdomar faktiskt har i tonåren. Min dröm tyder mycket på att jag kämpar och kämpar men inte kommer någon vart. Detta drama måste innehålla konflikt därför livet självt innehåller konflikter.
Vi kan också bli främlingar i en värld där vi trodde vi hörde hemma. Vi drabbas av ångest och inser att vi inte kan svara på frågorna, Vem är jag? Vad hör jag hemma? Konflikten kan vara den att man ser världen som sammanhängande, kontinuerlig och pålitlig. Men upplevelsen av skam hotar att bryta tilliten. Självkänsla är den man är och vilken förmåga man har att umgås med andra.




Material
Mitt bildmaterial kretsar kring minnen och känslor, jag formulera mina tankar och erfarenheter och försöker därmed visa på något som berör som stannar vid ordet konflikt. Jag kommer att börja skissa på ordet prestationsångest. Grönt är en underlig färg den är varm i sin karaktär men ändå explosiv som livet kan vara. konflikt


Metaforer

Oberäkneligt och skört, hur kan man skissa på det?

Avvikelser på vägen.

Gräset tycks vara grönare på andra sidan.

Jag duger.

Vi kan vara främlingar i en värld där vi trodde vi hörde hemma.

Hav, dimma, himmel – ett möte med naturen.

Konflikt

Konflikt
I den förra kursen har jag tänkt mycket på människan, samhället, och vad offentlig konst är. Ett publikt rum kan handla om ett personligt begär – en dröm att vara någon annan.



Havet och drömmarna
Det är här i närheten av havet som fantasin öppnar sig och ger utblick över en större värld. Konflikter finns inte bara i yttre mening utan också inre, till exempel de vardagliga livsvillkoren. Visionerna de ofta drömmande synerna fastnar och blir till en verklighet. Utifrån min analys, och ett urval av konkreta detaljer som skärgårdshus, den vita stranden, musslorna, vassen gjorde att jag kan fortsätta att ta naturen till mig. Drömmar och visioner finns i varje människa och de tar aldrig slut.

Konsten är grunden för all uppfostran, det ansåg redan Platon, om man med begreppet konst menar estetiska aktiviteter i vid mening och det gjorde Platon. Gemensamt för de stora pedagogiska filosoferna är att samtliga poängterar elevens aktiva och kreativa skapande. Mångfalden - elevens sätt att tänka skall göras synliga till föremål för en ny diskussion och reflektion.